At blive mere klar på, hvad du brænder mest for, og hvornår du er mest engageret i dit arbejde, er det bedste kompas, når du skal vælge retning for karrieren.
Kender du det: Du har efterhånden haft dit job en del år. Du er god til det, du laver, kender dine opgaver ud og ind, og er sådan set tilfreds med både løn og personalegoder. Du har det også ok med din chef og dine kolleger, som indimellem roser dig og anerkender din indsats. Når det sker, får din selvtillid et boost. Men kun kortvarigt. For under den pæne overflade lurer et stigende problem. Du er nemlig kørt træt i dine ret specialiserede opgaver, som du for det meste er alene om. Det hele kører efterhånden på rutinen, og du keder dig bravt. Til den seneste MUS-samtale nævnte du for din chef, at du godt kunne tænke dig nye udfordringer. Du er nemlig begyndt at drømme om at være en del af en projektgruppe eller et team, der arbejder sammen om et fælles mål. Men han slog det hen og understregede som ofte før, at du er uundværlig på netop din post. Da han også lovede dig en pæn lønforhøjelse, valgte du at sige tak og pakke drømmene væk for nu.
Spiller du hele tiden en rolle?
I virkelighedens verden begår mange den fejl, at de fokuserer på, hvad de er gode til, i stedet for det, de brænder for og får energi af. Det er grunden til, at så mange ender i et job, som de mestrer, men ikke holder af. De bliver i komfortzonen, og deres behov for tryghed vinder over trangen til at forfølge deres visioner og drømme.
Rigtig mange har et arbejdsliv, hvor de langt hen ad vejen har påtaget sig en rolle for at imødekomme chefers og kollegers forventninger, selv om det ikke føles rigtigt for dem selv. Det kan sagtens give dem stærke kompetencer, ros og anerkendelse og en umiddelbar følelse af succes – de leverer jo det, som forventes af dem. Men hvis du hver dag skal spille skuespil og ikke tør vise dine sande følelser, kan du komme til at betale en høj pris. Når du ikke selv oplever dine opgaver som værdifulde og spændende, risikerer du til sidst at brænde ud.
Autentisk karrierevalg
Det kan selvfølgelig virke skræmmende at skulle flytte sig fra et arbejde, som glider nemt, og hvor du får ros og anerkendelse, over til noget nyt, hvor du skal have andre sider af dig selv i spil.
Men der er hjælp at hente i forskningen. Undersøgelser viser nemlig, at du udvikler dig hurtigere, præsterer mere og trives bedre, når du tager udgangspunkt i de sider af dig selv, der føles mest autentiske. Det er ved at bruge dine personlige styrker, at du for alvor udfolder dig, tænker nyt og bliver god til at samarbejde. I det hele taget er styrkerne det kompas, du skal bruge, hvis du vil forme dit arbejdsliv, så det matcher både dine egne ønsker og omgivelsernes forventninger.
Styrker løfter dine kompetencer
Hvad forstår vi egentlig ved styrker?
Inden for den positive psykologi skelner man mellem kompetencer og styrker. Kompetencer og færdigheder er det, vi er gode til. Det, vi har lært i skolen og senere har forfinet gennem uddannelse og praktisk erfaring. Stærke kompetencer kan sagtens give en umiddelbar følelse af succes, hvis du elsker det, du arbejder med. Men hvis ikke de holdes ved lige eller fornys, vil de med tiden forgå eller blive mindre værd.
Med styrker er det anderledes. Styrker er de karaktertræk, der er mest karakteristiske og genkendelige for os, og som vi derfor nemmest griber til i forskellige situationer. Dine styrker giver dig energi og drivkraft – og driver dig til at nå lidt længere end forventet. Sagt på en anden måde er styrker de personlige karaktertræk, der kan løfte dine kompetencer og færdigheder til nye højder. Når du udfolder dine styrker, vil du som regel opleve, at du fyldes af energi, tilfredshed og positive følelser. Du kan genkende en styrke, når du oplever at brænde for noget, at være ’i dit es’ eller ’føle dig som en fisk i vandet’.
Vil du også bruge dine styrker som afsæt for en ny karriere?
VIA styrkeprofil er en evidensbaseret analyse af dine topstyrker baseret på positiv psykologi. Dine fem mest fremtrædende styrker kaldes signaturstyrker, fordi de siges at være lige så karakteristiske for dig som din underskrift. Det er netop disse styrker, vi arbejder med, når vi efterfølgende skal hjælpe dig med at dine styrke din handlekraft og mentale robusthed, når du søger nye karriereveje.
Læs mere om styrkebaserede udviklingsforløb, der kan tilpasses din karriereudfordring.
Og kontakt mig gerne for yderligere information:
Ulla Schade, karrierecoach og kommunikationsrådgiver
Telefon 2025 8251, e-mail us@schadekom.dk.
De 24 VIA styrker (Values in Action)
Kreativitet Fairness
Nysgerrighed Lederskab
Dømmekraft Samarbejde
Videbegær Fornuft
Perspektiv Beskedenhed
Venlighed Tilgivelse
Kærlighed Selvkontrol
Social begavelse Påskønnelse
Ærlighed Taknemmelighed
Tapperhed Håb og optimisme
Humor Vedholdenhed
10 gode grunde til at arbejde med styrker: Ved aktivt at bruge dine styrker i dagligdagen opnår du1. bedre trivsel 2. større selvsikkerhed 3. højere selvværd 4. mere energi og gejst 5. mindre stress 6. mere modstandsdygtighed 7. bedre præstation 8. øget engagement 9. bliver bedre til at nå dine mål 10. udvikler dig hurtigere og opnår vedvarende forbedringerKilde: CAPP 2010/ Center for Applied Positive Psychology 2010 |