– Hvordan vil du beskrive dit arbejdsliv?
Mange har stadig en forestilling om, at vi med årene arbejder os fremad og op ad karrierestigen. Men udviklingen har gjort det billede forældet. I dag kan arbejdslivet lige så godt ligne en rutsjebanetur, som undervejs kan sende os både op og ned i hierarkiet. Eller til siden med hop fra tue til tue på tværs af fag og erhverv. Det er vilkår, vi kommer til at vænne os til.
Vores arbejdsliv har ændret sig drastisk. Tidligere fik man typisk en uddannelse i start- eller midt-20erne. Dernæst stiftede man familie, fik et job og blev i tilnærmelsesvis samme fag eller branche de næste 30-40 år. I dag er flere under uddannelse til langt op i tyverne, og mange får først børn, når de er i trediverne, samtidig med at de skal finde fodfæste på arbejds- og boligmarkedet. Parallelt med familieliv og små børn skal der også præsteres optimalt på jobbet. Det kan opleves som ekstremt stressende og er en af de perioder, hvor det for mange bliver aktuelt at gentænke arbejdslivet.
Karriereskift midt i livet
Den anden periode, hvor mange typisk stopper op og føler behov for forandring, er midt i livet efter års præstation på arbejdsmarkedet. Eller når børnene er flyttet hjemmefra. På det tidspunkt bliver der igen tid og kræfter til at tænke på egne ønsker og behov – som måske kan være at sætte tempoet lidt ned – eller skifte spor eller fag.
Forklaringsproblem på CV’et?
Men selvom lysten er der, holder mange sig alligevel tilbage for forandring. Måske fordi de er bange for at træde ned af karrierestigen eller til siden? Måske af frygt for at få et forklaringsproblem eller blive dømt ude, hvis CV’et ikke afspejler en ubrudt og opadgående række af ansættelser? Men frygten kan ikke bruges til noget. Som arbejdsmarkedet har udviklet sig, kan karrieren både gå op og ned og til siden. Og det er helt ok!
Find den røde tråd
Det er så din vigtige opgave at finde den røde tråd og forklare omverdenen, hvordan dine job, kompetencer, styrker, aktiviteter, uddannelser og eventuelle karrierepauser giver mening og har gjort dig til den, du er i dag. Den gode nyhed er nemlig, at der ikke er noget rigtigt og forkert, når det gælder dit CV. Så længe din karrierevej tager afsæt i dine personlige værdier og primært er baseret på aktive til- og fravalg, kan alt forklares.
I hvilken grad afspejler dit CV den røde tråd i dit arbejdsliv?
Med et styrkebaseret udviklingsforløb kommer du tættere på de personlige styrker og faglige kompetencer, som du får energi af at sætte i spil. Samtidig bliver du mere skarp på det værdifulde bidrag, som du vil yde til en kommende arbejdsplads.
Se hvad kunderne siger om mine udviklingsforløb. Og kontakt mig, hvis du har brug for sparring på, hvordan du bedst synliggør den røde tråd i CV og ansøgninger.